Ny persondatapoltik per 25. maj 2018
Vi har opdateret vores hjemmeside med de seneste regler om EU’s nye persondatapilitik som du kan læse her …
ARMSTRONG CEILING SOLUTIONS – recycling af brugte loftsysteme
De Cradle to Cradle® certificerede loftsystemer fra ARMSTRONG CEILING SOLUTIONS, verdens største producent af loftsystemer, genbruger alle gamle loftsystemer af mineraluld og glasuldstypen produceret efter år 2001 og sikrer på den måde et bedre miljø samtidig med at der opnås store besparelser ved bortskaffelsen af byggeaffald på traditionel vis.I den efterfølgende video (engelsk) eller link viser Armstrong hvordan processen foregår.
EU-Kommissionen vælger Thortrans Randers A/S som case for at boost den Cirkulære Økonomi
Vejle / Randers den 10. november 2017
EU-Kommissionen har først i november valgt Thortrans Randers A/S som en af 14 cases for at booste den Cirkulære Økonomi i alle EU-lande. Der var i alt modtaget 190 ansøgninger om at blive valgt. Den første fase er nu indledt, hvor Thortrans Randers sammen med EcoFITT skal klædes på til at markedsføre målsætningen med EU-Kommissionens strategi for den Cirkulære Økonomi (eng. Circular Economy) overfor små- og mellemstore virksomheder (SMV’er). Strategien skal afløse den liniære økonomi – måden den industielle tidsalder har fungeret på gennem mere end 150 år.
Thortrans Randers direktør Lars Thomas Kristensen (på billedet t.h.) udtaler, “Vi er meget beærede over at vores projekt Den digitale plast pantpalle (DDPP) kan være med til at vise EU’s ca. 23 mio. SMV’er hvilke muligheder der ligger i at tænke på miljø, økonomi og samfund på en afbalanceret måde. Vi har udviklet DDPP-projektet sammen med EcoFITT og har deltaget i to projekter i Region Midtjyllands Rethink Business program 1) Big Data om materialestrømme i Randers Kommune og 2) Fokuseret Værdikædesamarbejde med Lifestyle og Design Cluster som operatør. Vi er meget glade for at begge projekter har sat skub i vore cirkulære tanker og den hjælp vi har fået af alle involverede og især EcoFITT”. |
|
Big data om materialestrømme
Digitaliseret viden – såkaldt “Big Data” – om affald og materialestrømme forvandler plastikaffald til vigtig ressource i Randers Kommune – og resten af Region Midtjylland.
Region Midtjylland kæmper på en række fronter for at forvandle plastikaffald til en god forretning for samfundet, og det er der et stort potentiale i. Det viser de foreløbige resultater fra projektet “Big Data om Materialestrømme i Randers”, der netop er blevet præsenteret ved en konference afholdt af Randers Kommune, der har stået for den overordnede projektledelse.
Projektet har gennem 2016 indsamlet information om restprodukter fra virksomheder og institutioner i kommunen og oprettet en testudgave af en online “børs”, hvor affaldsressourcerne bliver gjort tilgængelige for interesserede virksomheder og institutioner.
Kombineret med data om affaldsmængder og specifikke informationer om de enkelte indholdsstoffer i affaldet, skaber det mulighed for at udvikle solide forretningsmodeller. Det forklarer direktør i EcoFITT, Ingo Walterscheid, der er specialist i genbrug af plastaffald og faglig leder i projektet.
– Projektet viser, at vi allerede med begrænset viden om de enkelte indholdsstoffer i plastikaffald kan skabe en bæredygtig forretning baseret på principperne i den cirkulære økonomi. I takt med, at vi videreudvikler værktøjerne til at genbruge allerede eksisterende data fra virksomhedernes IT-systemer, bliver potentialet gigantisk, siger han.
Kan spare 50 pct. med digital genbrugspaller
Et af de produkter, som EcoFITT ser et stort potentiale i at fremme i forbindelse med projektet inkluderer en digitaliseret plast-pantpalle til logistikområdet, som skal udvikles og testes i et samarbejde med transportvirksomheden Thortrans Randers A/S og plastproducenten MV Plast A/S.
Virksomhederne er ført sammen af Randers Kommunes affaldsafdeling tilbage i 2015 med henblik på at udvikle og markedsmodne forretningsmodellen bag den digitale plastpalle.
Pallen fremstilles af blandet plast-affald fra husholdninger, og den repræsenterer ifølge Thortrans Randers en besparelse i forhold til engangspaller på op mod 50 pct. Pallerne stiller samtidigt relativt enkle krav til grundmaterielet, og derfor fremhæver Ingo Walterscheid, at øget viden om materialestrømme vil betyde endnu større anvendelsesmuligheder.
– I takt med, at vi bliver i stand til at følge plastikken allerede inden den bliver til affald, vil vi kunne, opretholde kvaliteten af materialerne og dermed skabe en endnu bedre produkter og forretningsmodeller, siger Ingo Walterscheid.
Skaber vækst og job i Midtjylland
Han fremhæver netop vigtigheden af at balancere “god forretning” med “godt miljø” i arbejdet med bæredygtig cirkulær økonomi, og at det netop i takt med øget digitalisering går op i en højere enhed.
Samme tilgang lyder fra Region Midtjylland, der har en politisk vedtaget ambition om at kunne genbruge 70 pct. af alt fast affald produceret i regionen. Herunder ikke mindst plast-affald.
– Det er helt afgørende, at vi som samfund bliver bedre til at genbruge og genanvende knappe ressourcer og til at tænke cirkulært. Det samarbejde vi har med kommuner og virksomheder i “Big Data om Materialestrømme” viser, at den indsats også har positiv effekt på erhvervsudviklingen i regionen, siger erhvervsudvikler i Region Midtjylland, Christoffer Buch-Larsen.
Fakta
Big Data om Materialestrømme er et 1-årigt forsøgsprojekt, der i Randers har fokuseret på genanvendelse af plastaffald.
- Projektet er støttet af Region Midtjylland og Randers Kommune, og er netop afsluttet. Metoder og værktøjer fra projektet videreudvikles nu af projektdeltagerne.
- Partnerskabet i projektet består af Randers Kommune, EcoFITT, Lifestyle & Design Cluster samt IT-Relation
- Baggrunden er at bruge Big Data til at kortlægge og definere materialestrømme for derved eksempelvis at effektivisere og udnytte materialestrømmene bedre, øge genanvendelsen af knappe ressourcer og minimere affald.
- Formålet er at understøtte kommunerne i den grønne omstilling, og samtidigt skabe nye, innovative, grønne vækstmuligheder for private virksomheder.
Download rapport her >> Big Data om materialestrømme.
Flere oplysninger
Ingo Walterscheid, Direktør EcoFITT ApS,
Tlf. 3021 4773
CRADLE TO CRADLE CONGRESS 2017
20. – 21. oktober 2017 i Lüneburg, på Leuphana University i Nordtyskland
Hvis du vil lære noget om Cradle to Cradle og møde en masse dygtige professionelle samt virksomheder og organisationer, som arbejder med Cradle to Cradle for at supportere den cirkulære økonomi, så er C2C Congress i Lüneburg i Nordtyskland nærmest et must. Det er 4. gang kongressen afholdes og der forventes mellem 5 – 700 deltagere – priser fra € 100,00 inkl. forplejning og aftenarrangement.
Se programmet og læs om foredragsholderne og workshops samt tilmeld dig her på C2C kongressens hjemmeside >>
EPEA Aarhus ny partner af CSR.dk
Vi glæder os til at kunne informere alle de vi endnu ikke har kontakt med. Det er som bekendt især vigtigt at fortælle om de positive udviklinger og komme ud til alle de, som interesserer sig for en bæredygtig og cirkulær udvikling. Om nogen har EPEA været med til at skabe bevægelse omkring den cirkulære økonomi. Udviklingen startede for 30 år siden og derfor finder du nok ikke mange som er mere kompetente end os. Vi glæder os til samarbejdet med CSR.dk og til at fortælle alle de gode historier vi er med til at skrive.
Invitation til præsentation af projektet “Big Data om materialestrømme”, tirsdag den 25. april 2017
Onlinebørs vil gøre affald til god forretning
I artiklen “Onlinebørs skal gøre affald til en god forretning” kan du læse om “Big data i materialestrømme” – et projektsamarbejde mellem Randers Kommune, EPEA Aarhus, Lifestyle & Design Cluster.
Prisvindende Cradle to Cradle® animationsfilm
Cradle to Cradle® animationsvideo blev årets vinder på den 9. Green Me Film Festival i kategorien “Bedste Online Film”! Animationsvideoen er udviklet og produceret af frivillige kræfter fra Cradle to Cradle e.V. (forening), regional gruppe Freiberg i Tyskland under ledelse af Anne Müller og Valentin Garbe. The Green Me Film Festival fandt sted fredag, den 29. til søndag 31 januar, 2016 i regi af Dr. Auma Obama, i Berlin. Samlet set blev flere end 30 dokumentar- og spillefilm med politiske og miljømæssige emner vist. Hovedfokus i dette år var “Ocean – Life – Water”.
2. C2C Konference
31. oktober 2015 i Lüneburg (nær Hamburg)
Lørdag den 31. oktober inviterer den tyske Cradle to Cradle forening (e.V.) for anden gang til konference med Cradle to Cradle og den cirkulære økonomi i midtpunktet. Den succesfulde danskfødte skuespillerinde i Tyskland, Inez Bjørg David og søster til sangerinde Anna David fra Aarhus, fører gennem dagens program. Der er tilmeldt over 500 deltagere på Leupahna Universitetet i Lüneburg, som ligger en smule sydøst for Hamburg. Der ventes mange spædende foredrag, paneldebatter og inspiration fra en lang række udstillere som har Cradle to Cradle certificerede produkter. Du vil kunne lytte til indlæg fra bl.a. Michel Giannuzzi, CEO af Tarkett Group (som idag også ejer den kendte C2C virksomhed Desso); prof. dr. Michael Braungart, medgrundlægger af EPEA og Cradle to Cradle principperne; Johannes Katzan, fmd. af det tyske metalarbejderforbund IG Metall; miljøministeren fra delstaten Niedersachsen, Stefan Wentzel og mange flere – se det udførlige programog tilmeld dig allerede i dag
Dopper Flasken på Økologisk Livsstilsfestival
17. – 18. oktober 2015 på Gram Slot
Der var stor tilstrømning af interesserede publikummer da den første Økologiske Livsstilsfestival blev afholdt på Gram Slot midt i oktober. Gram Slot, som selv huser en af Sønderjyllands største økologiske fødevareproduktioner og bl.a. leverer til supermarkedeskæden Rema1000, havde åbnet portene til de flot istandsatte gamle huse og lader. Husets herre, Svend Brodersen, som også er formand for Destination Sønderjylland, kunne om lørdagen byde de over 70 udstillere af økologiske produkter velkommen og berette om hans hans planer om at skabe 10.000 bæredygtige arbejdspladser indenfor 10 år i landsdelen.
Ved lørdagens paneldebatt om økologisk udvikling deltog ud over 6 repræsentanter fra organisationer, videnskab, politik og medier også den førnævnte Svend Brodersen (som fmd. for Destination Sønderjylland) og miljøminister Eva Kjær Hansen (V). For at gøre lidt reklame for Dopperflasken og Cradle to Cradle, overrakte Ingo Walterscheid, direktør af EPEA Aarhus, en Dopperflaske til hver især.
EPEA Aarhus støtter altid gerne op omkring gode initiativer og havde derfor også booket en stand på den Økologiske Livsstilsfestival. Her blev de besøgende informeret om Cradle to Cradle principperne, så der kan skabes produkter, som går ud over kun at være bæredygtige. For at illustrere principperne, havde EPEA Aarhus taget de Cradle to Cradle certificerede drikkeflasker fra hollandske Doppermed på standen. Dopperflasken har vundet en designpris for bl.a. et integreret drikkekrus og har med certificeringen udmærker sig ved at være giftfri og produceret efter Cradle to Cradle principperne. Dopperflasken skal fremme anvendelsen af godt postevand frem for kildevand fra de typiske halvliters PET-flasker, som kan indeholde substanser, som kan være farlige især ved “genbrug”. Dopperflasken kunne købes på standen til reduceret “festivalpris”, som rigtig mange gjorde brug af. På EPEA Arhus’ webshop gælder festivalprisen stadig de næste 14 dage dvs. indtil den 30. oktober 2015. Bestil den via vores webshop og “høst” din festivalpris for Dopperflasken. Og HUSK – 5% af nettoindtægten går til vandprojekter i hele verden via Dopper Fonden i Holland.
DAKOFA’s Årskonference
24. september 2015
EPEA Aarhus deltog den 24. september sammen med Cradle to Cradle princippernes grundlægger prof. dr. Michael Braungart, på DAKOFA’S Årskonference 2015, som blev afholdt på Hotel Comwell i Aarhus.
Prof. Braungart, som har grunbdlagt EPEA for 27 år siden, holdt hovedindlægget (key note) om morgenen og formidlele på fin vis hvad Cradle to Cradle går ud på – hvilke problerstillinger samfundet og især virksomhederne har for at fjerne de giftigste kemikalier og lave produkterne, så de ikke kun er miljøvenlige, men også bidrager positivt i tilværelsen. Direktør Ingo Walterscheid fra EPEA Aarhus kunne således flere gange minde de over 300 deltagere fra kommuner, sektorens virksomheder og videnskaben, at læs Danmarks affalds- og ressource målsætningen mod 2020 kun kan løses ved at designe produkterne rigtigt fra starten og deklarere produkternes materialer og indholdsstoffer således, at affaldsleddet kan bruge de modtagede fraktioner som værdifulde ressourcer som kan blive til nye produkter i stedet for at ressourcerne brændes eller downcycles til vejfyld m.m. Begynder vi derimod med at trække giftige tilsætninger ud af produkternes materialer og oplyser materialernes indhold, så kan de blive til ressourcer som der vil være rift om og måske en god indtægtskilde for de, som beskæftiger sig med det vi stadig kalder for samfundets affald. En genanvendelsesdel på 50% af husholdningsaffaldet kan kun opnås i 2020, såfremt de modtagende kommuner får de rette redskaber til at sortere efter og samtidig være vidende om, hvad materialet i fraktionerne indeholder helt ned i detalje. Først derfra kan man nå op på en genanvendelse på 50% og efterfølgende lægge planer om at komme videre op mod målet om at genbruge alle materialerne til nye produkter.
Understøt Fashion Positive initiativet
Vær med til at skabe bedre materialer til dit tøj der ikke skader miljøet.
Fashion Positive er et globalt initiativ skabt af Fashion Positive – Cradle to Cradle Products Innovation Institute til at bygge et bibliotek med bedre materialer til modedesignere og mærker, partnering med forsyningskæden for at forbedre: Materiale sundhed, genbrug, vedvarende energi, vandforvaltning og social retfærdighed danner praksis i modebranchens forsyningskæder.
EPEA Aarhus og Dopper indleder samarbejde
EPEA Aarhus indleder samarbejde med Dopper Scandinavia for at markedsføre anvendelsen af det gode danske postevand samtidig med at man reducerer anvendelsen af kildevandsflasker. Dopper har udviklet en unik og smuk vandflaske, som er blevet udvalgt i en designkonkurrence blandt ca. 100 forslag. Flaskens vinderdesign har endda modtaget en anerkendelse af den berømte reddot design award og ikke mindst blevet Cradle to Cradle® bronce certificeret. Har man købt en Dopper, kan man hente en App til sin smartphone (brug QR koden længere nede) og finde den nærmeste Dopper påfyldningsstation når man er undervejs i Danmark og hele verden. Der planlægges nu forskellige samarbejdsaktiviteter, som vil blive lanceret over de næste måneder. Hvis du vil være en del af markedsføringen er du meget velkommen at kontakte os med forslag til din event.
Den funktionelle, særdeles bæredygtige og CO2 venlige vandflaske
Dopper er et anderledes og bæredygtig initiativ, som handler om at reducere verdens plastikaffald ved, at motivere os til at drikke postevand i stedet for at købe kildevand på engangsflasker. Postevand udleder 900 gange mindre CO2 end kildevand.
Dine fordele med Dopper vandflasken
- – Drikkeflaske og kop i ét og samme produkt
- – Holder tæt – også efter lang tids brug
- – Robust og holdbar, da den produceres i hårde kvalitetsmaterialer som er 100% recyclet
- – Flasken er fri for toksiske substanser
- – Børnevenlig – rar at holde om pga. størrelsen og skruelåget kan nemt skrues af
- – Går i opvaskemaskinen eller rengøres nemt med en opvaskebørste
- – Produceret i Holland
Miljø & Etik
Dopper er helt fri for Bisphenol A og andre skadelige indholdsstoffer som ftalater, tungmetaller og farvestoffer. Produceres med et Zero Carbon Footprint og af recirkulerede materialer, som alt sammen gør Dopper til en sund og bæredygtig vandflaske. Dopper er også B Corporation certificeret og har senest opnået den efterstræbte Cradle to Cradle certificering.
Velgørenhed i Nepal
Dopper donerer 5% til udviklingsprojekter og har på blot to år etableret over 1000 vandpumper og toiletter i Nepal.
Dopper App – find din lokale Dopper kilde |
![]() |
||
Apple App Store |